PROJEKT 2
Projekt: Využívanie výrobných postupov kompatibilných s obhospodarovaním a udržiavaním prírodnej krajiny a environmentu
Kód projektu: 160TT1302512
Projekt je spolufinancovaný z: Európsky poľnohospodársky fond pre rozvoj vidieka
Prioritná os: 1 Zvýšenie konkurencieschopnosti sektoru poľnohospodárstva a lesného hospodárstva
Opatrenie: 1.6 Odborné vzdelávanie a informačné aktivity
Trvanie projektu: do 31.3.2015
Poskytnutý nenávratný finančný príspevok z programu PRV 2007-2013: 50 % prostriedkov z EPFRV (EÚ) v sume 34 536,48 Eur a 50 % prostriedkov zo štátneho rozpočtu (ŠR) v sume 34 536,48 t.j. 100 % NFP je 69 072,96 Eur
Cieľ projektu: Cieľom vzdelávacej aktivity bude šírenie poznatkov pre všetkých zamestnaných v poľnohospodárstve, lesnom hospodárstve a v potravinárstve so zameraním na trvalo udržateľný rozvoj krajiny.
Tento cieľ sa bude napĺňať prostredníctvom: zavádzania inovácií, nových metód a nástrojov práce v poľnohospodárskych, potravinárskych a lesníckych podnikoch pre zvýšenie ich efektívnosti.
Predmet projektu:Zameriava sa na vzdelávacie aktivity, orientované na získavanie a prehlbovanie vedomostí a zručností v rámci ovplyvňovania kvality životného prostredia vo vidieckych oblastiach. Forma vzdelávacej aktivity je školenie. Bude realizovaných 6 druhov školení z rôznych oblastí, kde je predpokladaný počet účastníkov vo výške 110 a celkový počet vzdelávacích dní v počte 14.
Realizácia projektu
Projekt Využívanie výrobných postupov kompatibilných s obhospodarovaním a udržiavaním prírodnej krajiny a environmentu sa začal v našej nadácii realizovať začiatkom októbra a je prvým projektom dotovaným cez Európsky poľnohospodársky fond pre rozvoj vidieka. Koniec realizácie projektu je do 31.3.2015 a spadá pod riadiaci orgán Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka spolu s sprostredkovateľským orgánom Pôdohospodárska platobná agentúra. Požadovaná suma na projekt predstavuje 69 072,96 Eur.
Úroveň vidieckeho hospodárstva meraná prostredníctvom odbornej kvalifikácie v oblasti najnovších technológií, postupov a inovácii v oblasti environmentálnej infraštruktúry, trvalo udržateľného cestovného ruchu, udržateľného rozvoja vidieka prispieva výrazne k zatraktívneniu vidieckeho priestoru a k zvýšeniu kvality života na vidieku, čím sa naplní cieľ projektu. Tento cieľ sa postupne začal týmito aktivitami: tvorba web stránky, zabezpečenie publicity projektu a postupná realizácia školení.
V úvodných mesiacoch mali stretnutia hlavne konzultačný charakter , kde sa jednotlivé skupiny oboznamovali s projektom. Stanovili sa časové harmonogramy a úlohy jednotlivých pracovných skupín na najbližšie obdobie. Celú koordináciu projektu zastrešoval externý projektový manažment v spolupráci s externými dodávateľmi zodpovednými za dodanie potrebných výstupov projektu.
Školenia
Samotnému vzdelávaniu predchádzala koordinácia a zabezpečenie účastníkov. Následne sa realizácia podľa jednotlivých druhov školení začala uskutočňovať väčšinou v 1 až 2 dňových termínoch v rozsahu 8 hodín prerušené obednou prestávkou. Počas každého školenia bolo pre školiacich účastníkov pripravené občerstvenie a tak isto obdržali školiace materiály spolu s reklamnými predmetmi. Priestory školenia sa riadne označili plagátmi a zároveň sa v priebehu celého školenia využívali didaktické pomôcky. Priebeh školení sa priebežne zdokumentoval fotodokumentáciou.
Školenia uvádzame podľa jednotlivých tematických oblastí:
NÁZOV: Manažment kvality
Význam, vývoj a princípy manažmentu kvality
Technická normalizácia, metrológia a akreditácia
Komplexné riadenie kvality
Plánovanie kvality
Metódy plánovania
Zabezpečovanie kvality
História potravinovej legislatívy
Analýza nebezpečenstiev a kritických kontrolných bodov Medzinárodná normalizačná organizácia Normy ISO 9000:2000
ISO 14000:2000 – Environmentálny manažérsky systém ISO 22000:2005 – Systém manažmentu bezpečnosti potravín (SMBP)
Náklady, postup a tvorba dokumentácie podľa normy ISO
Certifikácia systému riadenia podľa normy ISO
OHSAS 18001:2007 – Systém manažmentu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci
Podnikové systémy riadenia kvality
Zlepšovanie kvality
Kaizen
Reinžiniering
Metóda „5S“
Manažment zmien
NÁZOV: Prírodné zdroje a TUR
Realizácia trvalo udržateľného rozvoja na Slovensku
Trvalo udržateľný rozvoj a cestovný ruch
Prírodné zdroje a ich rozumné využívanie
Ochrana prírodného a kultúrneho dedičstva v rámci TUR
TUR manažment
Možnosti využívania v poľnohospodárstve
NÁZOV: Alternatívne zdroje energie
Slnečné žiarenie (biomasa, vodná, veterná a slnečná energia)
Fosílne palivá a ich dopady na životné prostredie
Biomasa a výroba energie z biomasy
Splyňovanie
Bioplyn ,Veterná energia a veterné elektrárne, Vodná energia, Geotermálna energia
Slnko, slnečné kolektory, solárne panely
NÁZOV: Využívanie biomasy
Prehľad aktuálnych poznatkov, vedomostí a skúseností v oblasti produkcie, spracovania, finalizácie a predaja biomasy na energetické účely
Pestovné opatrenia
Doporučené metódy ťažby a pestovnej koncepcie
Najnovšie poznatky o termochemických premenách biomasy – biopalív
Bioenergetika, Biopalivá
Biomasa a jej význam, Ekologické kritériá pre využitie biomasy, Potenciál a dostupnosť biomasy na Slovensku, Vývoj využívania biomasy na Slovensku, Výhody a nevýhody biomasy, Lesná a poľnohospodárska biomasa, Priority v energetickom využívaní biomasy
NÁZOV: Ochrana životného prostredia
Všeobecná ochrana prostredia
Špeciálna ochrana prírody
Ochrana kultúrnych pamiatok
Štruktúra a hierarchia právnych požiadaviek, informačné zdroje
Prehľad oblastí environmentálnej legislatívy a príslušných predpisov
Zákon o ochrane ŽP
Legislatíva odpadového hospodárstva
Zákon o obaloch
Legislatíva ochrany vôd
Legislatíva ochrany ovzdušia
Chemická legislatíva
Ostatné predpisy a prehľad povinností pre organizácie
Príslušné a zainteresované orgány štátnej a verejnej správy
Zásady riadenia procesu sledovania a hodnotenia dodržiavania požiadaviek
NÁZOV: Procesné riadenie
Prístupy k riadeniu organizácie
Základné pojmy procesného riadenia
Procesné riadenie
Procesný model
Prínosy procesného prístupu
POZVÁNKA 2
PARTNERI:
číslo účtu: 2920872310/1100